Čas na serveru 04:12:02

Aktuální aukce

Napište nám

Sledujte nás na Facebooku

Poradce na telefonu 602 239 239

galerie@galerieplatyz.cz

Otevření GALERIE PLATÝZ, Národní 37, Praha 1

V březnu 2012, byla po pečlivém hledání vhodného prostoru firmou Aladin Antik s.r.o. pro svou aukční, prodejní i výstavní galerii, otevřena GALERIE PLATÝZ, Národní 37, Praha 1.

Obrázek Národní 37


Galerie se nachází v samotném centru Prahy, v krásném historickém objektu na Národní třídě, v átriu paláce Platýz. Tato oáza v ruchu velkoměsta spojuje Národní třídu s Uhelným  trhem. Zveme Vás do prostor, kde na Vás dýchne klid a pohoda nejen k nákupu či prodeji v naší galerii, ale i k posezení v mnoha zahrádkách příjemných kavárniček, které se kolem nás nacházejí. 

Obrázek Palác Platýz, Národní 37, Praha 1  Obrázek Aukční Galerie Platýz  Obrázek Palác Platýz, Národní 37
 

Palác Platýz byl postaven kolem roku 1350 knížetem Fridrichem Burgundským. Těsně přiléhal na hradební zeď, měl údajně vysokou věž a podobal se hradu. V roce 1586 koupil dům Jan Platejs, a i když byl dům mnohokrát přestavován, jméno po tomto majiteli si uchoval dodnes. Vznikla zde hospoda a Platýz se proměnil v zájezdní hostinec s ubytováním. 
V 19. století prošel objekt rozsáhlou přestavbou, všechny objekty zde byly architektonicky sjednoceny a vznikla tak čtyřkřídlá budova kolem čtvercového dvora, byly vybudovány stáje pro 55 koní, protože zájezdní hostinec byl velmi využíván formany se svými povozy.
Zajímavou historii má malá soška sovy umístěná vlevo nad portálem vchodu z Národní třídy: v bráně Platýzu kdysi sedával fortnýř se zvláštním domácím mazlíčkem – ochočenou sovou. Sovička bděla se svým pánem vždy až do rána a od pocestných a formanů dostávala pamlsky. Majitel Platýzu nechal po smrti fortnýře vyhotovit na jeho počest plastiku jeho oblíbené sovy a umístil ji nad vjezd. Podle dobových zpráv byla prý soška ovládána táhlem: když bylo ve dvoře místo, byla socha vztyčena, při obsazení byla sklopena. 

Obrázek Palác Platýz, Národní 37

Na začátku dvacátého století koupila dům pojišťovací banka Slávie. V letech 1938-39 nechala dům přestavět v duchu moderního nájemního domu a tak zde skončila dlouholetá tradice hostinské činnosti.